Zakelijk sparen

Een zakelijke spaarrekening geeft meestal een lagere rentevergoeding dan een spaarrekening voor particulieren. Teneinde niettemin een aantrekkelijke rentevergoeding te krijgen, moeten rechtspersonen wat meer moeite doen.

De reden dat bedrijven achtergesteld worden bij privé personen is dat mensen graag een spaarrekening openen bij een bank wanneer deze een hogere rente geeft dan concurrenten. Maar als de rentevergoeding minder aantrekkelijk wordt, zijn bedrijven ook zo weer weg. Bij veel bedrijven wordt immers op regelmatige basis de kaspositie bewaakt.

Bij particuliere spaarders is dat anders. Die hebben ook andere zaken aan hun hoofd en hebben meestal geen zin en tijd om achter de hoogste rente aan te gaan. Eenmaal de rekening geopend blijft de meerderheid de bank trouw ook al komen er andere banken met een hogere rente.

Heeft u een vennootschap met vrijwel uitsluitend beleggingen zoals een stamrecht-BV, een pensioen BV of een vrijgestelde beleggingsinstelling dan heeft u het veelal gemakkelijker. U kan dan bij sommige banken een spaarrekening voor particulieren openen. Dit type vennootschappen worden namelijk meestal beheerd door particulieren en niet door bedrijven.

Voor stamrecht BV’s is er ook nog de optie om een bankspaarrekening te openen. Stamrechtspaarrekeningen geven vaak een hoge rentevergoeding omdat het om tegoeden gaat die veelal pas op langere termijn nodig zijn. Om als stamrecht-BV een bankspaarrekening te kunnen openen, eist de bank een goedkeuring van de Belastingdienst. Dat maakt het echter een veel minder flexibele optie dan een normale spaarrekening voor zakelijke spaarders. Als u het geld weer wilt opnemen om het naar een andere bank te brengen, moet u eerst weer naar de Belastingdienst.

Bijna alle banken die in Nederland spaarrekeningen voor rechtspersonen zijn gegarandeerd onder het Nederlandse Depositogarantiestelsel. Deze bescherming geldt tot een bedrag van € 100.000. Het Garantiestelsel geldt behalve voor particulieren ook voor bedrijven en organisaties die een zogenoemde verkorte balans mogen neerleggen bij de Kamer van Koophandel. Dit geldt wanneer er minimaal twee achtereenvolgende jaren aan minimaal twee van de navolgende voorwaarden voldaan is:

– minder dan 4,4 miljoen euro bezittingen
– minder dan 8,8 miljoen omzet per jaar
– minder dan 50 werknemers

Voor stamrecht BV’s, vrijgestelde beleggingsinstellingen en pensioen BV’s geldt dit vrijwel altijd.

Waar een spaarrekening voor particulieren tegenwoordig bijna altijd geheel via internet geopend kan worden, is dat voor zakelijke spaarrekeningen (nog) niet altijd de norm. In sommige gevallen dient u meteen een papieren formulier in te vullen en soms wordt het u toegezonden na eerst een paar gegevens via de website ingevuld te hebben. Houdt u er rekening mee dat u minstens de volgende documentatie nodig heeft:

– Identiteitsbewijzen bestuurders c.q. gemachtigden
– Recent uittreksel Handelsregister

Verder wordt meestal als eis gesteld dat uw onderneming een Nederlandse rechtspersoon moet zijn. In de praktijk blijkt echter dat een in Nederland gevestigde Ltd (bijvoorbeeld een stamrecht Ltd) geen probleem is. En ook op welk moment de spaarrekening niet openstaat voor NV’s is het openen van een rekening op naam van een Vrijgestelde beleggingsinstelling (dit zijn bijna altijd NV’s) vaak geen probleem. Informeer om zeker te zijn vooraf.

In deze tijden van lage rentes, kunt u slechts een goed rendement krijgen als u actief op zoek gaat naar spaarrekeningen met een hoge rente. Second Start heeft op haar website een overzicht met alle rentetarieven voor zakelijk sparen, inclusief die voor stamrecht-BV’s, pensioen-BV’s en VBI’s.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: