Uitkeringen uit een stamrecht BV in België

Stamrechtuitkering krijgen in België vanuit een stamrecht BV kan erg gunstig zijn als aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt. Omdat veel Nederlanders in België wonen, kan het geen kwaad hier eens wat aandacht aan te besteden.

Onder de meeste belastingverdragen vallen periodieke uitkeringen onder de inkomsten uit vroegere arbeid die over het algemeen aan het bronland, in dit geval Nederland worden toegerekend. Als de stamrechtuitkeringen vast en gelijkmatig zijn, worden deze echter door de Belgische fiscus als lijfrenteuitkeringen gezien. En als deze inkomsten tesamen met bepaalde pensioeninkomsten niet boven de 25.000 euro uitkomen, heft Nederland geen belasting en België slechts tegen een tarief van 15% over 3% van de waarde van het stamrecht, vrijwel niets dus.

Maar waar moet je de stamrecht BV vestigen en moet het een Nederlandse BV zijn? Er zijn drie opties:

1. Een Nederlandse stamrecht BV oprichten die in Nederland gevestigd is.
In dat geval moet ofwel een in Nederland wonende directeur gezocht worden of je moet de directie vanuit Nederland voeren. Dat zou bijvoorbeeld kunnen als je nog in Nederland werkt.

2. Een Nederlandse stamrecht BV die in België gevestigd wordt.
Hier zit enige ambtelijke rompslomp aan vast met als consequentie extra kosten.

3. Een Belgische BVBA
Dit kan attractief zijn als je in België een eigen bedrijf wilt gaan uitoefenen. Het opzetten van een BVBA is echter wel ingewikkelder en duurder dan een Nederlandse BV.

Indien 1. mogelijk is, verdient dit veelal de voorkeur, tenzij je in België wilt gaan ondernemen, dan kan 3. aantrekkelijk zijn. Mogelijkheid 2. heeft alleen zin als de BV er toch al is en 1. onmogelijk is.

Het is wat uitzoekwerk waarbij hulp van een fiscalist die met beide landen ervaring heeft nuttig kan zijn. Maar het resultaat kan de moeite waard zijn. Zouden dorpen als Brasschaat soms vol met boventallige Nederlandse werknemers zitten?

stamrecht BV

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: