Ontslagvergoeding en ww-uitkering

Een brandende vraag waar veel mensen ons mee benaderen, is of een ontslagvergoeding gekort wordt op een ww-uitkering. Het antwoord is vrij kort. Nee, dat is niet het geval tenzij er sprake is van verwijtbaar ontslag en dat is alleen het geval in situaties waar ontslag op staande voet gerechtvaardigd is en in gevallen waarbij de werknemer het initiatief tot ontslag neemt. Vraagsteller gerustgesteld.

Maar hoe zit het met uitkeringen uit een stamrecht BV of een andere stamrechtconstructie? Ook hier geen bedreiging, de ontslagvergoeding is juist bedoeld als vergoeding voor te derven inkomsten en de ww-uitkering betekent vrijwel altijd een achteruitgang in inkomsten.

Maar wel een kans. Het idee achter het stallen van een ontslagvergoeding in een stamrecht-bv is de belastingheffing uit te stellen naar een later tijdstip waarop minder belasting betaald wordt. Bij de maximale ww-uitkering van 3.081 euro per maand, bestaat nog bijna 2.000 euro ruimte voordat het inkomen in de hoogste belastingschaal valt (afgezien van aftrekposten en bijzondere situaties). Over maximaal 24.000 euro per jaar wordt dus een belastingbesparing van 10% (52% – 42%) gerealiseerd, 2.400 euro per jaar.

Ook al is die aanvulling op de ww op dat moment niet direct nodig, is het wel een gelegenheid om het beoogde voordeel op de belastingheffing over de ontslagvergoeding te realiseren. Een gelegenheid die zich later, bij het vinden van een nieuwe baan of het genieten van een goed pensioen, zich misschien niet meer voordoet.

Een kanttekening is hierbij op zijn plaats. De fiscale ruimte voor aanvulling van de ww-uitkering is er meestal niet in het jaar waarin de ontslagvergoeding ontvangen wordt, tenzij dit vlak na het eind van het jaar is. En ook in de jaren daarop kan het zijn dat dit fiscaal zorgvuldig geplande uitkeringsschema ruw verstoord wordt door het vinden van een nieuwe werkkring (of andere inkomsten). Dan wordt alsnog de gevreesde 52%-schaal betreden. Maar wie zou om die reden een nieuwe baan weigeren?

De ontslagvergoeding en de ww-uitkering gaan dus uitstekend samen. Jammer alleen dat de OESO onlangs Nederland heeft geadviseerd de duur van de WW-uitkering te verkorten.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: