het risico van stamrechtuitkeringen

Het uiteindelijke doel van een stamrecht-BV is het doen van stamrechtuitkeringen of beter gezegd periodieke uitkeringen. En dan liefst tegen een lager belastingtarief dan de gevreesde 52%. Een voorbeeld. Peter, 35 jaar wordt op 31 december werkloos en krijgt een ontslagvergoeding van een ton. De twee jaren daarna verwacht hij geen werk te vinden en hij laat zijn BV zichzelf gedurende twee jaar 4.288 euro per maand betalen. Deze uitkeringen worden gemiddeld belast tegen een tarief ruim onder de 40% waarmee hij in twee jaar ongeveer 15.000 euro belastingvoordeel in zijn zak steekt. Niets onoirbaars want daar is de stamrecht-BV voor bedoeld. Toch klopt er iets niet.

De uitkeringen zijn weliswaar periodiek maar voldoen niet aan het belangrijke 1%-overlijdensrisico criterium. Dat criterium houdt in dat over de gehele looptijd van de uitkeringen het overlijdensrisico van Peter minimaal 1% (om precies te zijn: 0,94%) moet zijn. Die kans is sterk gerelateerd aan de leeftijd. Iemand van 65 heeft een grotere kans om de komende vijf jaar te overlijden dan iemand van 25. Het goede nieuws voor Peter is dat zijn overlijdenskans in twee jaar bij lange na geen 1% is. Het slechte nieuws is dat hij de uitkeringen moet spreiden over 10 jaar, wat hem 965 euro per maand oplevert. Dat vinden wij in de regel niet genoeg om van te leven en Peter is daarin geen uitzondering.

Wat valt daar aan te doen? Behalve de mogelijkheid om te lenen van de BV of om een eigen bedrijf te beginnen en een salaris te genieten – waarop ik hier niet verder zal ingaan – is er nog een andere uitweg. Gelukkig behoeven voor het genieten van de stamrechtvrijstelling de periodieke uitkeringen niet vast te zijn maar mogen deze verschillen met een verhouding van maximaal 5 tussen de hoogste en de laagste uitkering. Waarbij wel geldt dat wat in het begin extra uitgekeerd wordt ten koste gaat van de latere uitkeringen. Een en ander dient actuarieel berekend te worden. Op die manier zou Peter wellicht de eerste twee jaar iets meer financiële ruimte hebben. Na rekenen, net als hierboven tegen een rente van 3% komen we uit op 2.539 euro per maand gedurende de eerste twee jaar en 508 euro per maand gedurende de resterende 8 jaar. Waarmee ruim de helft van de gouden handdruk in de eerste twee jaar is opgenomen en het keurslijf van het overlijdensrisico gelukkig iets ruimte biedt om een keer uit eten te gaan.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: