Geen stamrechtvrijstelling bij pensioen na ontslag

Second Start heeft bij haar advisering over de oprichting van stamrecht-BV’s naast de wet en de jurisprudentie ook veel te maken met het beleid van de Belastingdienst. Waar vroeger individuele inspecteurs de regels nogal eens verschillend toepasten, komt dat nu gelukkig steeds minder voor.

Onlangs kwam mij ter oren dat de Belastingdienst sinds kort een ander beleid toepast inzake de stamrechtvrijstelling. Als de werknemer met pensioen gaat in aansluiting op zijn ontslag en een gouden handdruk meekrijgt (het moge duidelijk zijn dat het hier niet gaat om een ruim tevoren met de werkgever afgesproken regeling want dan is er geen sprake van ontslag), zal niet meer worden goedgekeurd dat de stamrechtvrijstelling wordt toegepast. In dat geval is er geen sprake is van “gederfd of te derven loon” . Er wordt immers een al vaststaande pensioenuitkering genoten. Wel kan de rechter – als de werkgever of werknemer het hier niet mee eens is – anders beslissen.

Intern is dit door de Kennisgroep Pensioenen opgestelde beleid bij de Belastingdienst al bekend gemaakt. Het beleid ter zake van “te derven loon” zou al enige weken geleden worden gepubliceerd op de pensioensite van de Belastingdienst. Dit heeft echter nog niet plaatsgevonden omdat in de genoemde kennisgroep nog nadere vragen zijn gesteld. De verwachting is dat de bekendmaking van het nieuwe beleid tot oktober op zich laat wachten.

Al sinds enige jaren wordt eerder stoppen met werken ontmoedigd. Bij de stamrechtvrijstelling komt dit naar voren in art 32ba LB (vóór 2009: art 32aa). Wanneer de ontslagvergoeding gezien wordt als een regeling voor vervroegd uittreden is de werkgever een eindheffing loonbelasting van 26% (per 1 jan 2011: 52%) verschuldigd. Het wordt zo wel erg duur om een werknemer een paar jaar voor zijn pensioen te laten afvloeien.

Nu is dus ook stoppen op de pensioendatum minder aantrekkelijk. Is dit een versoepeling van het ontslagrecht of een stille hint om na je pensioendatum maar gewoon door te werken?

(met dank aan Gerard van Westen)

meer informatie over de oprichting van stamrecht-BV‘s

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: